Image

Kuchař v moderní gastronomii

Ochutnáš všechno, co před tebe postaví? Zkoušíš nová jídla, čteš food blogy a nemůžeš odtrhnout oči od stylových fotek jídel z celého světa? Miluješ kuchařské soutěže a chceš být třeba příští MasterChef? Tak jen nepřihlížej a staň se součástí moderní gastronomie. Naučíme tě, jak pracovat se surovinami, jak vést kuchyni i 2 cizí jazyky, kdyby pro tebe bylo Česko malé.

Seznámíš se moderními technologiemi jako je salamandr, šoker, postmix i vakuovací stroje. Budeš umět připravit světové delikatesy i lahodné pokrmy z lokálních surovin a naučíš se i to, jak je servírovat tak, aby skvěle vypadaly. Klidně podlehni experimentální gastronomii – ani molekulární nebo hmyzí kuchyně pro nás není tabu. Zapoj fantazii a diriguj svůj vlastní koncert chutí a vůní.


Stáhni si přihlášku

Podívej se na předměty

Informace o přijímačkách

KÓD OBORU
65-41-L/01 Gastronomie

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Kuchař v moderní gastronomii

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s maturitou

ZAKONČENÍ STUDIA
Maturitní zkouška

DÉLKA STUDIA
4 roky

POČET PŘIJÍMANÝCH ŽÁKŮ
30

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Kompletní informace o přijímacích zkouškách ZDE.

 

Proč si vybrat tenhle obor

 

Získej certifikace


Získáš nejrůznější certifikace – třeba baristickou, barmanskou nebo carvingovou.

Ovládni gastronomii


Ovládneš svět moderní gastronomie – poznáš suroviny i recepty z celého světa, moderní postupy i technologie.

Domluv se venku


Budeš se učit angličtinu a němčinu, snadno se pak uchytíš i v zahraničních provozech.

Nauč se to řídit


Zvládneš řídit vlastní kuchyň – studium zahrnuje i témata jako skladové hospodářství a ekonomická spotřeba surovin.

Zkušenosti z praxe


Velký podíl studia se odehrává v praxi – získáš reálné zkušenosti nejen s vařením, ale i s provozem.

Moderní technologie


Budeš pracovat s nejnovějšími technologiemi, o kterých jsi možná ještě ani neslyšel! Salamandr, šoker, konvektomat, thermomix, vakuovací stroje jsou jen zlomek našeho vybavení.

Zvládni legislativu


Budeš se orientovat v předpisech i v legislativě – nezaskočí tě komunikace s legislativními a kontrolními orgány.

Studuj VOŠ


Po škole můžeš pokračovat na vysoké škole nebo na VOŠ rovnou na AHOLu.

Znalosti výživy


Naučíš se pracovat s nutriční i energetickou hodnotou potravin.

Sestav degustační menu


Hravě sestavíš zážitkové nebo degustační menu.

Foodstyling


Čeká tě i výuka foodstylingu – umění, jak servírovat jídlo tak, aby skvěle vypadalo.

Změř síly


Můžeš vyjíždět na soutěže.
 

Co můžeš po škole dělat


Uplatníš se v kuchyních po celém Česku i v zahraničí. Žádné jídlo pro tebe nebude tabu – i ty nejnáročnější pokrmy budou pouhou výzvou! Díky nejnovějším postupům a technologiím moderní gastronomie ve škole tě nezaskočí vybavení žádné kuchyně. V rámci studia se budeš učit dva jazyky, takže pokud je ti Česko malé, nic ti nebrání sbírat zkušenosti i v zahraničí. Po maturitě můžeš pokračovat na VOŠ, univerzitě nebo pokračuj rovnou do praxe – zvládneš vést celou kuchyni a řídit celý tým. Naučíš se finální úpravu jídla podle nejnovějších trendů, tak proč nezačít fotit svoje výtvory na vlastní blog?

A co takhle zážitková gastronomie? Sestavit degustační menu pro tebe bude hračka. Svět gastronomie ti bude ležet u nohou.

 

Co s tímhle oborem zvládneš

  • Budeš znát sortiment surovin a postupy i technologie jejich zpracování.
  • Ovládneš moderní trendy v gastronomii – budeš umět připravit nejen chutnou, ale i zdravou a nutričně hodnotnou stravu.
  • Seznámíš se i se skladováním, hospodářstvím i ekonomickou spotřebou surovin a budou tak schopni řídit prosperující kuchyň.
  • Domluvíš se dvěma cizími jazyky.
  • Pronikneš do tajemství foodstylingu – prezentace pokrmů.
 
 

Certifikáty a osvědčení

Zjisti, jaké můžeš s tímto oborem získat profesní osvědčení

  • Certifikát České barmanské asociace po úspěšném vykonání zkoušky po absolvování základního barmanského kurzu.
  • Certifikát po absolvování odborné praxe v Grandhotelu PUPP v Karlových Varech.
  • Osvědčení České barmanské asociace po úspěšném vykonání zkoušky po absolvování základního baristického kurzu.
  • Osvědčení České barmanské asociace po úspěšném vykonání zkoušky po absolvování základního kurzu teatender.
  • Osvědčení o absolvování základního carvingového kurzu ve vyřezávání ovoce a zeleniny od Carving Academy – CZECH, Carvingového Studia Luďka Procházky.
 
 

Zkušenosti absolventů

 
 
Image

Martin Vantuch

Absolvent oboru Kuchař v moderní gastronomii

Lásku ke kuchyni ve mě probudila má babička, které jsem vždy v kuchyni rád pomáhal. Proto jsem se rozhodl studovat na škole AHOL a vůbec toho nelituji. Vařil jsem ve špičkově vybaveném gastrostudiu pod dohledem kvalitních odborných učitelů. Účastnil jsem se úspěšně mnoha kuchařských soutěží. Do kulinářského světa jsem se zasvětil i díky mnoha kuchařským kurzům a workshopům pořádaných školou.
Image

Zbyněk Koubek

Absolvent oboru Kuchař v moderní gastronomii

Na AHOLU jsem pronikl nejen k základům gastronomie, ale nadchnul jsem se zde díky výborné paní učitelce pro studium jazyků. Proto jsem se po maturitě rozhodl dále studovat angličtinu na jazykové škole Hello. Po úspěšném složení mezinárodních jazykových zkoušek bych rád pracoval v některé z proslulých restaurací v Anglii.
 
 

Chceš studovat tento obor?

Zjisti, jak na to