Gastro Makro fest

Michal KubíkAktuality ze školy

Dne 12. 4. 2024 vyrazili na svou první velkou gastronomickou akci až do Prahy žáci prvního ročníku oboru Hotelnictví. Žáci navštívili druhý ročník Gastro Makro festu, který se konal v 02 universum.
Bylo to jedinečné setkání špiček české gastronomie a milovníků jídla. Žáci mohli vidět nejen jedinečné kuchařské show, ale také zažít rozmanité typy ochutnávek. Ústřice, ryby, lahodné sýry, maso vlastní výroby makro či degustační porce od nejlepších českých kuchařů.
Ochutnali jsme španělskou paellu, tatarský biftek, několik druhů hot dogů, připravených v klasickém i netradičním pojetí s českými povidly nebo zelím. Stánek zaměřený na ryby nabídl porcování celého tuňáka a jeho následné grilování. Na své si přišli i milovníci sýrů, pro které byly připraveny ochutnávky francouzského sýra raclette, fondue, grilovaný halloumi a mnoho dalšího.
Makro stage nabídla několik unikátních kuchařských show. Setkali jsme se zde s osobnostmi české gastronomie a ochutnali od nich to nejlepší jídlo, které připravili na předem zadanou surovinu. A nejsou to ledajací kuchaři: Jakub Horák, první Evropan, který se dosud stal mistrem světa v japonské kuchyni, a trenér českého týmu Bocuse d’Or Lukáš Čarný připravovali duhového pstruha. Kuchařské umění předvedla i Kristína Nemčková, světově nejmladší vítězka soutěže MasterChef, současně sous-chef v michellinské restauraci Geranium v Kodani.

Hodně nabitá byla i kávová sekce, kde probíhla prestižní soutěž Czech Latte Art Championship 2024 a Barista Junior 2024. Žáci mohli ochutnat formou cuppingu výběrové kávy z místních i světových pražíren doplněné o dezerty ze sortimentu makro ČR, jako jsou muffiny, makronky, brownies, cheesecake a další.