Vařit jako profík

Michal KubíkAktuality ze školy

Vařit jako profík chtějí i žáci 2. ročníku naší školy z oboru Gastronomie, proto se dne 4. listopadu 2021  účastnili worshopu na téma Tradiční svatomartinské menu v moderní úpravě. Workshop vedl Miroslav Moldřik, šéfkuchař hotelu Zámek Zábřeh. Kromě velkého množství chutí, technologických kreací a moderních kombinací potravin se žáci mohli inspirovat i estetickou stránkou pokrmu. Společně si uvařili sezónní pokrmy vhodné na oslavu příchodu svatého Martina, například paštiku z husích jater s jablečnohruškovou marmeládou se zázvorem, tradiční husí kaldoun s játrovými knedlíčky, konfitované husí stehno, vinné červené zelí a bramborové halečki a jako sladkou tečku si připravili na sádle pečené bramborové lokše s hruškovými povidly a šlehaným tvarohem.

Žáci odcházeli s vědomím, že v jejich profesi je nejdůležitější, když host nad obyčejným jídlem prohlásí: „Tohle jsem nečekal“. Takže pane Moldřiku: „Tohle jsme nečekali, děkujeme!“