Vařit jako profesionál

Michal KubíkAktuality ze školy

 

Vařit jako profesionál chtějí i žáci 1. ročníku oboru Gastronomie, proto se dne 5. prosince 2023  účastnili worshopu na téma Vánoční  menu v moderní úpravě. Workshop vedl Miroslav Moldřik, šéfkuchař hotelu Zámek Zábřeh. Kromě velkého množství chutí, technologických kreací a moderních kombinací potravin se žáci mohli inspirovat i estetickou stránkou pokrmu. Společně si uvařili sezónní pokrmy vhodné na vánoční svátky, například tartar z lososa s řepou a křenem s ořechovým chlebem, kaštanový krém s nakládaným zázvorem a s listy růžičkové kapusty, ragú z čočky beluga se zeleninou a sýrem comte, kachní kroketa s čedarem a jalapenos, kachní jus, filátko ze pstruha s rybi velouté s rozmarýnem, pohankové noky, pečené mini žampiony, dančí hřbet pečený v chlebu tramezzini, celerové pureé, kořenová zelenina, hruška Williams, omáčka z portského vína a jako sladkou tečku si připravili datlový koláč s karamelem a vanilkovým tvarohem s pistáciemi. Žáci odcházeli obohaceni o nové recepty, nové poznatky a dovednosti a s vědomím, že jejich profese je ta nejkrásnější a nejlepší.