Od aperitivu po ledovou kávu – takto by se dal stručně popsat obsah workshopu pro pedagogické pracovníky, který ve dnech 4. – 5. 11. 2022 organizovala Česká barmanská asociace v brněnském centru Abzac. Za naší školu se workshopu zúčastnily Mgr. Šárka Seibertová a Mgr. Kristýna Kuželová.
Pavel Mandrla, Zacapa ambassador ze společnosti STOCK Plzeň-Božkov, představil třtinový rum jako destilát a namíchal z něj k ochutnání čtyři moderní koktejly inspirované světovými klasikami.
Brand ambassador společnosti RUDOLF JELÍNEK Achim Šipl a brand ambassador značky Monin Honza Zlámaný poodhalili pedagogům tajemství chuťových map, tedy jakýchsi zásad, podle nichž se k sobě jednotlivé suroviny v jednom pokrmu či nápoji buď hodí, nebo nikoliv. V praktické části workshopu si kantoři k danému ovocnému destilátu zvolili modifikátor a prodlužovací složku dle vlastního výběru, ale zároveň tak, aby celý mix dával smysl.
Tématem kávové sekce byla příprava překapávané kávy metodou drip, a především míchání drinku z této lahodné suroviny.
Odpolední program doplnila prezentace Milana Zaleše a Filipa Jančárka ze společnosti Ultra Premium Brands o italském aperitivu a hořkých aperitivních likérech. Petr Kymla, ambasador soutěže Diageo World Class pro Českou republiku, pak přítomným pootevřel dvířka do světa ginu a dal kantorům také ochutnat dva trendy vzorky jalovcové pálenky a namíchal twisty na známé koktejly Negroni a Gimlet.
Zástupci České barmanské asociace zároveň učitelům představili koncept nově plánované juniorské soutěže týkající se práce s vínem. V rámci workshopu si kantoři ve slepé degustaci vyzkoušeli senzoricky zkoumat barvu, aromata i chuť jednotlivých vzorků.