Název projektu: Techno-emocionální kuchyně 2018 – 2019
Poskytovatel: Statutárníměsto Ostrava
Doba realizace: duben2018 – březen 2019
Částka: 810.000,- Kč
V tomto projektu se mimo jiné nově zaměříme také na:
Sommelierství – nedílnou součást gastronomie. Trendem v současných restauracích je snoubení jídla a vína. Je nutné, aby personál byl schopen na vysoké úrovni poskytovat nejen servis, ale i přidanou hodnotu.
Food Styling – nejnovější trend současnosti zabývající se designem pokrmů ve dvou odvětvích. V jednom jedesign ovlivňován technologickými postupy odlišnými od molekulární kuchyně a druhé odvětví se zaměřuje na marketing – prezentace produktů a zhotovování vizualizací využitelných ve všech typech médií..
Carving – v gastronomii znamená dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny,řadí se do tzv. kuchařské artistiky (FoodArtist). Vyřezávat se dá téměř do čehokoliv, např. také do sýrů, ledu, čokolády.
V rámci projektuse zaměříme na tyto aktivity:
- Workshopy
Realizace 8 workshopů,které obsahově navazují na předcházející projekt zaměřených na
– využitímoderní kuchyňské technologie v praxi – hlubší seznámení žáků a nácvik manipulace s nadstandardními gastronomickými technologiemi,
– moderní gastronomickétrendy a jejich nácvik (úprava sous vide, makromolekulární technika, mixologie,konfitování atd.
– sommelierství
– food styling
– carving (Food Artist)
– srovnánítradičních postupů a využití moderních technologií ve vztahu k zachování vitamínů, minerálů,nutričních hodnot
Individuální přístup a zároveň týmová práce jsou věc, která je vdnešní praxi vyžadována ve všech úspěšných firmách po celém světě,v aktivitách našeho projektu se zaměřujeme na řešení komplexních úkolůžáky, s praktickým výstupem a zapojením všech aktérů.
- Exkurze na třech špičkových pracovištích
Žáci navštíví v průběhurealizace nejméně 2 špičková pracoviště využívající nejmodernějšígastronomické technologie (např. hotel Hilton Praha, Grandhotel Puppv Karlových Varech, Bar Buxie´s nebo Crazy Daisy, příp.podobné zařízenínejvyšší kategorie v Praze) a 1 exkurzi do šlechtitelské vinařské stanice.
Odborný dohled mentorů – 4 špičkových gastronomických odborníků, kteří zajistí předání informací oposledních trendech v gastronomii, budou rádci koučům, převezmou dohled nad obsahem a zaměřením workshopů
- Pokračování činnosti školního koordinátora pro nadání– pedagog,systematicky pracující na škole, který bude vyhledávat a identifikovat nadanéžáky, spolupracovat s pracovišti odborného výcviku, věnovat se individuálním plánům takto vyhledaných žáků, zajišťovat možnosti zapojení nadaného žáka do aktivit nad rámec výuky, spolupracovat s odborníky a experty a evidovat zpětnou vazbu od koučů a lektorů.